Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Χριστούγεννα στα Νησιά των προβάτων


Στο Β.Α. Ατλαντικό βρίσκονται τα Νησιά Φαρόε. Πρόκειται για 18 νησιά που υπάγονται στο βασίλειο της Δανίας, όμως έχουν μεγάλη αυτονομία και είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα.


Føroyar ονόμασαν οι έποικοι από τη Νορβηγία τον 9οαι. τα νησιά, που στα παλιά νορβηγικά σημαίνει νησιά των προβάτων. Η εκτροφή προβάτων ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων, πριν τη αλιεία. 


πηγή

Στα Νησιά των προβάτων αγαπούν το πλέξιμο και τα πλεκτά! Άλλωστε έχουν πολύ καλό μαλλί! Εκτός από την ποιότητά του φημίζεται και για τα φυσικά χρώματά του, καθώς υπάρχουν πρόβατα άσπρα, μαύρα, δίχρωμα, κρεμ, καφέ και γκρί.

πηγή

Τα μάλλινα προϊόντα ήταν για χρόνια το βασικό εξαγώγιμο προϊόν και κάθε σπίτι ήταν μια μικρή βιομηχανία. Αλλά ακόμα και σήμερα, που το εμπόριο έχει εξασθενήσει, κορίτσια και γυναίκες πλέκουν παντού και το πλέξιμο είναι βασικό στοιχείο της κοινωνικής ζωής. 

πηγή
Οι γνωστές πλέξεις Navia και Sirri είναι συνδυασμός παραδοσιακών και σύγχρονων σχεδίων.


πηγή
Τι λέτε; Είναι κατάλληλος προορισμός τα Νησιά των προβάτων για τα Χριστούγεννα;

πηγή
Στη Jeti άρεσαν πολύ! 😉

πηγή: εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ




Σήμερα το Jeti van channel παίζει χριστουγεννιάτικα (μ' ένα κλικ), όμως εσείς μπορείτε να δείτε οδοιπορικά στα Νησιά εδώ και να ακούσετε τη μουσική τους εδώ.





Στα Νησιά Φαρόε η πιο σημαντική μέρα των γιορτών είναι η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Από την αρχαιότητα οι κάτοικοι συνήθιζαν να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να φάνε και να χορέψουν. Κάποια χωριά μάλιστα ονομάζονταν "χωριά των Χριστουγέννων" και κάτοικοι από παντού ταξίδευαν σε αυτά για να γιορτάσουν.

πηγή

Ένα παλιό έθιμο που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα είναι ο χορός αλυσίδα. Οι άνθρωποι πιάνονται από τα χέρια, σχηματίζουν κύκλο και τραγουδούν όλοι μαζί μπαλάντες με θέματα ιστορικά, αγάπης και μίσους και λαϊκής σοφίας.



Ο συμβολισμός του εθίμου αναφέρεται στον πλήρη κύκλο των ανθρώπων όλων των κοινωνικών στρωμάτων που συναντιούνται πρόσωπο με πρόσωπο κι ενώνουν τα χέρια.
Στην ουσία πρόκειται για μια θεατρική παράσταση που συνδυάζει χορό, αφήγηση, τραγούδι και κοινωνικοποίηση.



Δείτε εδώ τη χριστουγεννιάτικη συλλογή γραμματοσήμων της Jeti! (Κι εδώ τη συλλογή της από τα Νησιά Φαρόε.)

Gleðilig jól! (Καλά Χριστούγεννα!)





4 σχόλια:

  1. Τι ωραίο και πρωτότυπο ταξίδι! Φύγαμε!!!!!!!
    Και δεν ήξερα για τα νησιά τίποτε σπουδαίο!
    Να σαι καλά...
    Καλά Χριστούγεννα με διάθεση ταξιδιάρικη
    ΦΙλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο μου αρέσουν Αλεξάνδρα μου, οι διδακτικές σου περιηγήσεις και τι καλή ιδέα να μας πας σε αυτά τα μοναδικά νησιά που τα πρόβατα τιμούνται έτσι και όχι στο φούρνο με πατάτες! 😢 🥘 🐏 🐑
    Ζακάρ τα έλεγε η μητέρα αυτά τα μοναδικά σχέδια στα μάλλινα που κάποτε ήταν και πολύ της μόδας τότε που μας έπλεκε ζακετάκια! ❣️

    ΑΦιλάκια πολύ γιορτινά! 💞 💓

    ΑΦιλάκια ταξιδιάρικα και πολύ χαμογελαστά! ✈️ 😍 😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χι,χι! Τυχερά αυτά τα προβατάκια!
      Α, αυτά είναι τα ζακάρ;
      Χρόνια πολλά, Στεφανία μου!♥♥♥

      Διαγραφή

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
"Κι αν νικημένη η ομορφιά, ανίκητα τα μάτια, που κάποτε λοξοδρομούν και βρίσκουν μονοπάτια. Κι αν μεγαλώνω, το παιδί χτίζει γλυκιά αλήθεια και πλάθει μες στην πόλη του γαλήνης παραμύθια. Και σαν τα ερωτήματα ζητήσουν απαντήσεις, ξεχειλισμένες μαγικές μέσα μου συγκινήσεις." Άρης Άλμπης